nieuws

SP: Spaans politiegeweld disproportioneel

Het optreden van de Spaanse politie vandaag in Catalonië moet veroordeeld worden door de Nederlandse regering en de Europese Unie, dat stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. ‘De beelden, van ongewapende mensen, die met de handen omhoog omvergetrokken en gegooid worden door de Spaanse ME, slaan in als een bom. Deze forse inzet tegen de eigen bevolking past niet in een democratie.’

Leijten roept regeringsleiders op om aan te sturen op een vreedzame uitweg uit deze impasse en alles te doen om de twee partijen in Spanje weer aan de tafel te krijgen. ‘Het referendum is een Spaanse kwestie, waar soevereiniteit geldt. Maar hoe je ook tegen het referendum aankijkt: het vandaag gebruikte geweld is ongekend en mist elke basis. Dat kunnen we niet accepteren, zeker niet in de Europese Unie,' aldus Leijten. 

Betrokken SP'ers