nieuws

Roemer: 'Kabinet met nieuwe gezichten maar het oude verhaal'

'Het nieuwe kabinet zingt hetzelfde liedje, met dezelfde valse melodie', dat zegt SP-leider Emile Roemer over het vandaag gepresenteerde regeerakkoord. 'Rutte I, II, of III, het is steeds hetzelfde: de tweedeling groeit, zekerheid neemt af.'

Multinationals hoeven over hun torenhoge winsten minder belasting te betalen. Gezinnen moeten juist meer betalen voor hun boodschappen. Roemer: 'Toen het slecht ging met de economie moesten veel mensen inleveren. Zij zagen hun huren exploderen, de lonen werden gematigd en de AOW-leeftijd werd verhoogd. Tegelijkertijd droegen de multinationals juist minder bij. Nu het weer beter gaat staan deze bedrijven, die miljardenwinsten maken, vooraan om te profiteren terwijl mensen meer moeten betalen voor hun boodschappen. Tweedeling is een politieke keuze. Een keuze die dit nieuwe kabinet helaas vol overtuiging maakt.'

Roemer vraagt zich af waarom de beloftes aan multinationals meer waard zijn gebleken dan de beloften aan flexwerkers, jongeren en de zieken. 'De VVD beloofde multinationals dat zij minder belasting hoefden te betalen. Aan die belofte is voldaan, maar hoe zit het met al die andere beloften? De beloften aan werknemers die een vaste baan willen? De beloften aan zieken die hun eigen risico niet kunnen betalen? De beloften aan jongeren die willen studeren? Het is toch wel opmerkelijk hoe de verkiezingsbeloften aan miljonairs zoveel makkelijker standhouden dan de beloften aan jongeren, zieken, of flexwerkers. Het nieuwe kabinet heeft wel geluisterd naar de eisen van de rijken, maar niet naar de zorgen van de ruime meerderheid van de mensen.'

Roemer is blij dat de investeringen in de verpleeghuiszorg overeind blijven. Ook gaat het nieuwe kabinet aan de slag met de wet van SP-Kamerlid Renske Leijten om winstuitkeringen van de zorgverzekeraars aan te pakken. 'Natuurlijk staan er goede maatregelen in het akkoord. Maar ook dit kabinet blijft een verkeerde, neoliberale koers varen. Een koers van grotere verschillen, minder zekerheid en meer individualisme.'

Betrokken SP'ers