nieuws

Karabulut: ‘vertrek Hennis logische stap’

‘Onvermijdelijk’, zo noemt SP-Kamerlid Sadet Karabulut het aftreden van minister Hennis van Defensie. Hennis trad af na een debat in de Tweede Kamer over de vroegtijdige ontploffing van een mortiergranaat in Mali waarbij twee militairen omkwamen en één militair ernstig gewond raakte. In een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat de granaat was afgekeurd en nooit gebruikt had mogen worden. Ook kwam de Onderzoeksraad met de harde conclusie dat er een structureel probleem is in de organisatie en de cultuur bij defensie.

Karabulut: ‘Het is logisch dat minister Hennis haar conclusie trekt en opstapt. We moeten nu werken aan een krijgsmacht die de veiligheid van het personeel daadwerkelijk voorop stelt. Koste wat het kost moest Nederland meedoen met de missie in Mali, ondanks dat duidelijk was dat defensie dit niet aankon. Het politieke doel stond boven de veiligheid van het personeel, dat is onacceptabel.’

Betrokken SP'ers