nieuws

Geen plek voor veehouders met beroepsverbod

Er moet een Europese zwarte lijst komen voor veehouders met een beroepsverbod in het buitenland. De Tweede kamer stemde dinsdag in met het voorstel van SP-Kamerlid Frank Futselaar. Eind juli verloren 24.000 varkens het leven bij een grote stalbrand in Erinchem. De eigenaar kwam in Duitsland meermaals in opspraak vanwege verwaarlozing en mishandeling van zijn dieren en kreeg daarvoor een beroepsverbod opgelegd. Dat verhinderde de veehouder niet om in Nederland nieuwe stallen te bouwen.

Futselaar: 'Het is niet uit te leggen dat een varkensbaron die in Duitsland een beroepsverbod heeft gekregen, in Nederland ongestoord zijn gang kan gaan. Daarom is het goed nieuws dat een meerderheid van de Tweede Kamer ons voorstel steunt om een zwarte lijst aan te leggen. Voor een boer die in andere landen dieren heeft mishandeld of verwaarloosd is ook in ons land geen plek.'

Betrokken SP'ers