nieuws

Van Nispen: 'Betere bescherming getuigen noodzakelijk voor aanpak misdaad'

Michiel van Nispen

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil opheldering over het beschermen van getuigen van ernstige strafbare feiten die zich melden bij de politie. Uit een reportage van het NRC blijkt dat deze bescherming nu tekort schiet. Van Nispen: 'In de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit hebben we mensen die een boekje open willen doen hard nodig, maar als de overheid hen vervolgens onvoldoende bescherming kan bieden en mensen dieper in de schulden zakken dan ontmoedigt dat natuurlijk de samenwerking met de politie. Dat is zeer onwenselijk.'

In het NRC-artikel  wordt beschreven hoe een getuige van misdrijven die zijn gepleegd door een Brabantse drugsbende besluit een boekje open te doen bij de politie. Van Nispen: 'De strijd tegen de georganiseerde misdaad is ontzettend moeilijk, daarom moeten we blij zijn met mensen die hierover verklaringen willen afleggen, maar in plaats van de beloofde bescherming komt de getuige dieper in de ellende: geen inkomen, geen zorg, geen gezinsleven meer. Dat kan natuurlijk niet, voortaan laat iemand het wel uit zijn hoofd een bijdrage te leveren aan de bestrijding van dit soort ernstige criminaliteit.'

Aan minister Blok van Veiligheid en Justitie zijn Kamervragen gesteld. Van Nispen wil van de minister onder andere weten wat hij gaat doen om ervoor te zorgen dat getuigen verzekerd zijn van goede bescherming.

Betrokken SP'ers