nieuws

Beckerman: 'Wervingsbeleid universiteiten vergroot studentenwoningentekort'

'Universiteiten werven om financiële redenen op grote schaal studenten in het buitenland. De explosieve groei van het aantal internationale studenten heeft grote nadelige gevolgen voor zowel buitenlandse als Nederlandse studenten', zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. 'Ik wil dat er meer oog komt voor de schaduwzijden van deze grenzeloze internationalisering: de woningnood onder studenten loopt steeds verder op. Nederlandse studenten komen in sommige regio's niet meer aan de beurt voor een woning of kamer, maar ook internationale studenten zelf lopen het risico dakloos te raken. De minister moet snel deze woningnood oplossen en huisjesmelkers aanpakken.'

In het academische jaar 2016-2017 waren er in totaal 81.392 studenten die een volledige studie deden in Nederland. Die groei was met 6.163 studenten groter dan ooit. Beckerman: 'En die groei zal voorlopig ook niet afnemen en dat terwijl er in een aantal studentensteden nu al niet of nauwelijks voldoende woningen beschikbaar zijn. Het zijn de huisjesmelkers, oplichters en enkele vastgoedcowboys die profiteren van de schaarste en de oplopende prijzen. Dit moeten we tegengaan door voldoende betaalbare studentenwoningen bij te bouwen.'

Volgens Beckerman zijn universiteiten voor hun financiering teveel afhankelijk van de studentenaantallen: 'Dat zorgt voor een perverse prikkel om ook in het buitenland grootschalig te werven. De groei van het aantal buitenlandse studenten moet in de pas lopen met de beschikbare studentenhuisvesting.' De SP heeft vandaag Kamervragen gesteld.

 

Betrokken SP'ers