Vrachtwagenchauffeurs maken gehakt van Europese plannen voor het wegvervoer

78 Procent van de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs verwacht meer concurrentie van buitenlandse rijders door de aangekondigde nieuwe regels van de Europese Unie. Dat blijkt uit een onderzoek van de SP onder ruim 1300 chauffeurs. Naar aanleiding van de nieuwe regels hebben de Europese fracties van de SP en de PvdA op zaterdag 15 juli een bijeenkomst georganiseerd voor vrachtwagenchauffeurs. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong: ‘Met deze nieuwe regels maakt de Europese Commissie het nog makkelijker voor bedrijven om Oost Europese chauffeurs voor een hongerloon het werk van Nederlandse rijders te laten doen. Dat accepteren we niet en daarom gaan we zowel in het Europees Parlement als in de Tweede Kamer alles op alles zetten om deze regels van tafel te krijgen.’

Op de bijeenkomst was de onrust voelbaar, zo blijkt uit een van de reacties van de aanwezigen: ‘Ze maken de sector kapot met deze regels. Uiteindelijk zal er straks geen enkele Nederlandse chauffeur meer rondrijden omdat je geen droog brood meer verdient met rijden.’ De SP is zeer kritisch op de nieuwe regels en wil dat er afspraken worden gemaakt die voorkomen dat bedrijven chauffeurs uit binnen- en buitenland tegen elkaar uit kunnen spelen vanwege ongelijke arbeidsvoorwaarden. De Jong: ‘De markt verder de ruimte geven door meer valse concurrentie met vrachtwagenchauffeurs uit Oost-Europa is niet de oplossing. Gelijk werk moet met gelijk loon betaald worden. We zijn blij dat ook de PvdA, de FNV, het CNV en de VERN (eigen rijders) bereid zijn de strijd tegen deze regels aan te gaan. Samen staan we sterk.’

Betrokken SP'ers