Succes SP: Mantelzorgboete van tafel

Dankzij groot maatschappelijk verzet is de mantelzorgboete van tafel. Dat zegt SP Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het bericht dat de boete is geschrapt. Door de mantelzorgboete verliezen mensen die met anderen in huis wonen een deel van hun uitkering. De SP vindt dat mensen geen drempels opgelegd moeten krijgen om voor anderen te zorgen. Jarenlang is er daarom actie gevoerd om de beruchte maatregel van tafel te krijgen en nu is het zo ver: voor AOW-ers gaat de mantelzorgboete er niet komen.

Van Dijk: ‘Een terecht besluit, want het verdient respect als mensen besluiten voor hun ouders te zorgen door ze in huis te nemen. Het was ronduit onrechtvaardig om dit te bestraffen met een boete. Maar we zijn er nog niet: voor bijstandsgerechtigden bestaat de mantelzorgboete nog altijd. Wij gaan door met de strijd tot die ook van tafel is, want mensen die voor elkaar zorgen verdienen respect, geen boete.’

De SP kwam de afgelopen jaren veelvuldig op voor de mantelzorger. Zo kwam er ‘De mantelzorger aan het woord’ uit en voerden we actie om de boete van tafel krijgen. Nu met een eerste succes!

De SP streed jarenlang voor afschaffing van de mantelzorgboete.
De SP streed jarenlang voor afschaffing van de mantelzorgboete.
De SP streed jarenlang voor afschaffing van de mantelzorgboete.
De SP streed jarenlang voor afschaffing van de mantelzorgboete.

Betrokken SP'ers