nieuws

SP: snel orde op zaken bij toezicht slachthuizen

Staatssecretaris Van Dam moet ingrijpen om het falende toezicht op slachthuizen op orde te krijgen. Dat stelt SP-Kamerlid Frank Futselaar nu blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldingen over misstanden stelselmatig negeerde.

Vorige week werd bekend dat de toezichthoudende instantie jarenlang meldingen van een in dienst zijnde dierenarts negeerde en zelfs bestempelde als ‘contrapoductief’. Futselaar: ‘De betreffende dierenarts maakte melding van onverdoofd slachten van biggen en geiten en waarschuwde tevens dat zieke dieren niet werden uitgesloten van het slachtproces. Dit soort misstanden binnen de vleesindustrie vormen een structureel probleem, zo stelden vandaag ook weer 85 dierenartsen in een reportage van Zembla. De meldingen van de dierenarts waren binnen de NVWA algemeen bekend, maar ingrepen bleven achterwege.’

Futselaar eist dat de staatssecretaris niet langer wegkijkt. ‘De NVWA heeft een belangrijke taak in het beschermen van het dierenwelzijn en de voedselveiligheid, maar is kennelijk onvoldoende in staat geweest om haar toezicht goed op orde te krijgen. Het kabinet heeft al vaak beloofd om het toezicht te verbeteren, maar helaas heeft dat nog niet geleid tot voldoende resultaten. Eerder dit jaar kwam een slachthuis in het Belgische Tielt negatief in het nieuws. Naar aanleiding van die misstanden is inmiddels wel besloten dat er cameratoezicht gaat plaatsvinden in Nederlandse slachthuizen. Daar is de SP blij mee, maar daarmee zijn we er nog niet.’

Betrokken SP'ers