nieuws

Roemer: Rutte moet Groningen duidelijkheid geven

Premier Rutte moet Groningen duidelijkheid geven over de waarde van de beloftes die hij de Groningers afgelopen week deed. SP-leider Emile Roemer kreeg dinsdag steun voor zijn verzoek om zo snel mogelijk een debat met Rutte te houden. 'Jarenlang keek Rutte weg van de ellende die in Groningen wordt veroorzaakt. Vrijdag was hij daar eindelijk en deed hij belangrijke beloftes, maar die werden na het weekend weer tegengesproken door het ministerie van Economische Zaken. Rutte moet in de Tweede Kamer aan de Groningers duidelijk maken wat zijn woord waard is', aldus Roemer. 

Rutte beloofde de Groningers vorige week dat er nu eindelijk tempo gemaakt gaat worden met het herstel van schade en versterking van huizen. Ook stelde hij dat de NAM (Shell en Exxon) uit het systeem moeten en de regio de baas wordt. Na het weekend bleek het ministerie van Economische Zaken juist dwars te liggen bij een onafhankelijk schadefonds. 

Roemer: 'Rutte moet nu heel snel duidelijkheid geven. Jarenlang strijden de Groningers voor een toekomst. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vorige maand ons voorstel voor eerlijke en ruimhartige schadevergoeding voor Groningers. Ook werd daar besloten dat het ministerie van Econmische Zaken en de NAM geen rol mogen spelen in de schadeafhandeling. De SP gaat het kabinet houden aan deze opdracht en aan de beloftes van Rutte. Wij laten Groningen niet zakken.' 

Betrokken SP'ers