Europese rechter versterkt burgerinitiatief

Anne-Marie Mineur bij het indienen van het burgerinitiatief in 2014. Het aantal handtekeningen is nadien nog flink gestegen.
Anne-Marie Mineur bij het aanbieden van het burgerinitiatief in 2014. Het aantal handtekeningen is nadien nog flink gestegen.

De Europese commissie had het Europese burgerinitiatief tegen TTIP niet mogen weigeren dat in 2014 werd ingediend met 3.284.289 handtekeningen eronder. Dat stelt het Gerecht van de Europese Unie vandaag in een uitspraak. De SP is blij met de uitspraak, die wijst op de belangrijke rol van burgerinitiatieven voor de versterking van de democratische werking van de Europese Unie.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur benadrukt dat de Europese rechter heel expliciet is in zijn oordeel: “de rechter zegt met zoveel woorden dat de Europese Commissie de burgers alle ruimte moet geven om hun opvattingen kenbaar te maken en deel te nemen aan het democratisch debat. Dat heeft de Commissie in dit geval niet gedaan. De Europese Commissie heeft genoeg middelen tot zijn beschikking om te reageren op de inbreng van de burgers van de landen van Europa, dus het weigeren van zo’n breed gedragen burgerinitiatief was nergens op gegrond.”

Mineur heeft wel kritiek op de Europese Commissie, die zich niets aan de beroepsprocedure gelegen heeft laten liggen. Mineur: “Het is zuur dat de Commissie gewoon is doorgegaan met de besluitvorming terwijl de zaak onder de rechter was. Het vrijhandelsverdrag met Canada, CETA, is inmiddels helemaal afgerond, en het debat over TTIP ligt zo goed als stil vanwege de politieke opvattingen van de nieuwe Amerikaanse president. Zo staan de ondertekenaars toch nog met lege handen, ook al hebben ze dan volledig gelijk gekregen. De Commissie had die uitspraak moeten afwachten — en de uitspraak had wel wat sneller mogen komen.” 

Betrokken SP'ers