SP doet oproep aan CDA en GroenLinks: verlaag nu het eigen risico!

Vandaag werd in de Tweede Kamer gesproken over mensen die zorg nodig hebben, maar deze zorg niet krijgen omdat ze het niet kunnen betalen. Het eigen risico van 385 euro per jaar leidt voor behoorlijk wat mensen tot grote problemen. Op dit moment is er in de Tweede Kamer een ruime meerderheid voor het (flink) verlagen van het eigen risico. De SP vindt het eigen risico een asociale boete op ziek zijn en heeft vandaag wederom een voorstel gedaan om het eigen risico af te schaffen. 

GroenLinks heeft in de verkiezingscampagne steeds gezegd ook van het eigen risico af te willen. Het CDA zei het eigen risico te willen verlagen. Deze partijen proberen nu een regering te vormen met VVD en D66, partijen die het eigen risico niet willen verlagen of afschaffen. Onder de formerende partijen VVD, D66, CDA en GroenLinks is er dus géén meerderheid om het eigen risico te verlagen, maar in de Tweede Kamer is die meerderheid er wèl.

Daarom dient zich nu de kans aan om een (flinke) verlaging van het eigen risico alvast te regelen. Dit is tevens belangrijk om voor 1 juli te doen, omdat dan de verzekerde pakketten duidelijk moeten zijn en de premies worden berekend. Ook in 2006 werd het Generaal Pardon geregeld door de Tweede Kamer ná de verkiezingen maar vóór de totstandkoming van een nieuw kabinet. Deze unieke kans doet zich nu ook voor met het eigen risico, dat een belangrijk thema was in de verkiezingen. Uit een recente peiling van Maurice de Hond bleek dat tweederde van de Nederlanders het eigen risico af wil schaffen.

Alhoewel de SP natuurlijk het hele eigen risico af wil schaffen, zou het goed zijn nu alvast te regelen dat het eigen risico verlaagd wordt. De SP doet dan ook een oproep aan GroenLinks en het CDA om dit nu te regelen en vast te houden aan hun verkiezingsbelofte. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het eigen risico.

Betrokken SP'ers