nieuws

Geen gebabbel over Europese sociale pijler, maar einde aan sociale dumping

Vandaag viel de presentatie van de plannen van de Commissie voor een Sociale Pijler samen met een demonstratie van de Europese transportbonden tegen sociale dumping in het wegvoer. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong was een van de sprekers op de demonstratie: ´Wat heeft een vrachtwagenchauffeur aan vage woorden over sociale rechten, als de uitbuiting en verdringing in het wegvervoer gewoon doorgaat. Laat de Commissie voorrang geven aan maatregelen tegen praktijken waardoor chauffeurs steeds meer worden uitgebuit´.

Al jaren vraagt De Jong om maatregelen van Eurocommissaris Vervoer, Bulc. De Jong: Oorspronkelijk leek de Eurocommissaris gevoelig voor de mensonterende toestanden langs de weg: Oost-Europese chauffeurs die hun potje koken langs de weg, moeten overnachten in de wagen of in containers, ook Bulc vond dat dit niet kan. Maar nu hoor ik dat ze de bestaande regels alleen nog maar wil versoepelen. Dit is een slag in het gezicht van de chauffeurs´.

Via de Sociale Pijler probeert de Commissie een sociaal gezicht te krijgen, maar volgens De Jong is dit absoluut niet het geval. De Jong: ´Er ligt al een prachtig Europees instrument over sociale rechten: het Europees Sociaal Handvest van de Raad van Europa. Ik vraag al heel lang aan de Commissie dat de EU bij dit verdrag partij wordt. De Commissie doet hier niets mee, maar stelt nu zelf wel een onvolledige en minder sterke catalogus van sociale rechten op. Daarmee wordt de situatie er niet beter op, integendeel´.

Betrokken SP'ers