nieuws

Grotere rol Kamer bij bepalen staatsgeheimen

Ronald van Raak

Een commissie onder leiding van Ronald van Raak heeft woensdag een rapport gepresenteerd met aanbevelingen om de informatiepositie van de Tweede Kamer te versterken. Zo moet de regering beter aangeven waarom iets een staatsgeheim zou zijn en moet de Tweede Kamer meer mogelijkheden krijgen om stukken toch vertrouwelijk te kunnen inzien.

De commissie-Van Raak deed een evaluatie van de ervaringen met recente parlementaire enquêtes, zoals die naar het Financieel stelsel (2010-2012), de Woningcorporaties (2013-2014) en de Fyra (2013-2015). De enquête is het machtigste middel van het parlement, maar toch blijkt het soms moeilijk om informatie te kunnen krijgen. De commissie deed vorig jaar al een voorstel voor een parlementaire ondervraging, waarbij de Tweede Kamer mensen onder ede kan horen.

De commissie-Van Raak doet voorstellen die de positie van de Tweede Kamer moeten versterken. Ook als het gaat om informatie uit de ministerraad, van (gewezen) bewindspersonen en ambtenaren, gegevens die bedrijfsgevoelig zouden zijn of van mensen met een geheimhoudingsplicht. Tevens doet zij voorstellen hoe beter informatie kan worden verkregen van de Europese instellingen. Getuigen die voor een enquête moeten verschijnen worden beter bijgestaan.

Het rapport van de commissie-Van Raak vind je hier

Betrokken SP'ers