Europees Parlement steunt CETA, nu het woord aan de nationale parlementen

CETA-demonstratie bij het Europees Parlement in Straatsburg
CETA-demonstratie bij het Europees Parlement in Straatsburg

De steun die het Europees Parlement heeft uitgesproken voor CETA, het handelsverdrag met Canada, is niet onverwacht maar wel teleurstellend, stelt de SP. Het verdrag treedt begin april al gedeeltelijk in werking, maar moet nog geratificeerd worden door de lidstaten.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur wijst erop dat de nationale parlementen veel macht hebben: “Elke lidstaat kan dit voorstel in principe afschieten. Maar gezien de grote onrust die er is in veel landen, sluit ik niet uit dat het dit keer anders dan bij het Oekraïneverdrag niet blijft bij één land. Behalve de parlementen zijn ook het Duitse Grondwettelijk Hof en misschien ook het Europese Hof van Justitie nog aan zet. Er zitten ook verkiezingen aan te komen in diverse landen waar deze verdragen niet populair zijn, dus ik heb goede hoop dat CETA uiteindelijk toch nog sneuvelt.”

Mineur ziet het verdrag vooral als een cadeau aan Europese, Canadese en Amerikaanse multinationals: “CETA ondergraaft regels die bevochten waren door vakbonden, milieuorganisaties en consumentenbonden. Het voert een arbitragesysteem in dat democratisch genomen beslissingen kan terugdraaien. En het schept een hotline voor multinationals naar de Europese Commissie, zodat zij zonder inmenging van het Europees Parlement kunnen aangeven welke wetsvoorstellen ze op tafel willen en welke er vanaf moeten.”

Betrokken SP'ers