nieuws

Maidenspeech SP-senator Overbeek: opzeggen VN-verdrag onverstandig

Henk Overbeek heeft maandagavond zijn eerste debat in de Eerste Kamer gevoerd. Tijdens de zogenoemde maidenspeech sprak Overbeek over het voornemen van de regering om het verdrag dat de grondslag vormt van het Nederlandse lidmaatschap van de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties (UNIDO) op te zeggen.

‘UNIDO is aantoonbaar een waardevolle en belangrijke schakel in het bijstaan van landen om te komen tot industriële vooruitgang. Verder is de VN als plek waar alle landen elkaar als gelijken treffen hard nodig in deze tijd van groeiend economisch nationalisme’. Het voornemen van de regering om het lidmaatschap van UNIDO op te zeggen is willekeurig. Daarnaast stelt Overbeek dat de lage score die de regering aan UNIDO geeft te betwisten is.

Naar aanleiding van de kritiek van senator Overbeek en de senatoren van PvdA, GroenLinks en D66 besloot minister Ploumen haar wetsvoorstel vooralsnog terug te trekken. Eventueel komt de kwestie komend najaar terug of wordt het voorstel definitief ingetrokken. 'Goed zo', aldus Henk Overbeek: 'Slechte wetsvoorstellen keuren we niet goed.'

Henk Overbeek is Emeritus hoogleraar Internationale Betrekkingen en afdelingshoofd van de afdeling organisatiewetenschappen aan de VU.

 

Betrokken SP'ers