nieuws

Karabulut: Zet reïntegratiegeld in voor echte banen

Sadet Karabulut

Met het geld dat nu gestoken wordt in verplichte reïntegratietrajecten voor mensen in de bijstand wil de SP 25.000 mensen aan het werk helpen. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Sadet Karabulut tijdens de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week in de Tweede Kamer. 

‘Met steeds strengere regels lukt het PvdA-staatssecretaris Klijnsma niet om mensen uit de bijstand te krijgen. Hoog tijd dat het roer om gaat. Op deze manier geven we mensen perspectief op een echte baan met een leefbaar loon’, aldus Karabulut.

Steeds meer gemeenten geven de miljoenen die vanuit het Rijk besteed worden aan re-integratie uit aan trajecten voor werklozen zonder groot aantoonbaar effect. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verdient 58% van de mensen die via de re-integratie een baan vinden minder dan het minimumloon, waardoor ze nog altijd een uitkering krijgen. 

Karabulut: ‘Mensen blijven zo afhankelijk. En de miljoenen euro’s die in allerlei dwangtrajecten gestoken worden zijn niet alleen geldverspilling, maar ook regelmatig zeer vernederend voor de mensen die in deze trajecten zitten. Dat geld kun je beter besteden aan echte banen met ruim meer dan het minimumloon. Daar help je mensen echt mee vooruit.’

Betrokken SP'ers