nieuws

Succes SP: sportcursussen blijven toegankelijk

Michiel van Nispen

Dankzij de inzet van de SP blijft sport toegankelijk en betaalbaar. Staatssecretaris Wiebes van Financien wilde de vrijstelling van BTW op sportcursussen afschaffen, wat deelname aan sport 21% duurder maakt. De SP vindt dat een slecht idee en kreeg een meerderheid van de Kamer met zich mee. De maatregel van de staatssecretaris is hiermee van tafel.

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen: ‘Gemeenten en sportverenigingen hebben het financieel al best zwaar en nu zou deze bezuiniging opnieuw de toegang tot sportverenigingen raken. Bovendien zou het leiden tot duurdere cursussen voor trainers en scheidsrechters. Ik ben blij dat we dat hebben voorkomen’.

Het voorstel om de vrijstelling van btw af te schaffen is zowel een bedreiging voor het bestaan van de sportverenigingen als van de kwaliteit van sport. Juist de gediplomeerde trainer kan zoveel betekenen in het leven van de  jeugd; het enthousiasme voor de sport, het overbrengen van passie en het goed leren bewegen.  Een trainer heeft bovendien een signaleringsfunctie en heeft vaak een luisterend oor bij problemen thuis. 'We hebben juist meer gediplomeerde trainers, coaches, scheidsrechters en juryleden nodig, niet minder. Het is juist dom om daarop te bezuinigen’, aldus Van Nispen.

Betrokken SP'ers