nieuws

SP: onderhandelingen CETA stoppen

Demonstratie in Brussel, 20 september 2016
Demonstratie in Brussel, 20 september 2016

Nu de Canadese minister van Handel stelt dat na het sneuvelen van TTIP ook de onderhandelingen over CETA mislukt zijn, wordt het tijd om de stekker uit het Europese handelsbeleid te trekken, zo stelt de SP. De Europese Commissie is niet in staat gebleken om breed gedragen handelsverdragen te sluiten. Het is tijd voor eerlijke handel, zeggen SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur en Kamerlid Jasper van Dijk.

De SP is blij dat de Waalse premier Paul Magnette vast heeft gehouden aan de gegronde bezwaren die het Waalse parlement naar voren heeft gebracht tegen het CETA-verdrag. Mineur: “Magnette heeft absoluut gelijk met zijn kritiek op het arbitragesysteem in CETA, en de bedreigingen van de agrarische sector zien wij ook. De manier waarop dit verdrag tot stand is gekomen, achter gesloten deuren en zonder inspraak vanuit de samenleving, met weinig respect voor onze democratie en zonder respect voor onze arbeidsrechten, onze voedselveiligheid en ons milieu, maken het een verdrag dat niet te repareren valt.”

Van Dijk: "Het tijdperk van de neoliberale handelsverdragen is voorbij. Wij pleiten voor een nieuwe generatie verdragen waarin sociale waarden voorop staan. Morgen 13:00 is de demonstratie tegen TTIP en CETA op het Museumplein in Amsterdam. We roepen iedereen op erbij te zijn."

Meer info op www.ttipalarm.nl

Betrokken SP'ers