nieuws

Succes SP: bezuiniging Van der Steur gesubsidieerde rechtsbijstand gestopt

Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak vandaag steun uit voor het voorstel van SP-Kamerlid Michiel van Nispen om geen krappe maximumgrens te stellen aan het verlenen van gesubsidieerde rechtsbijstand. Minister Van der Steur wil het aantal uren dat sociaal advocaten kunnen besteden aan mensen die rechtsbijstand nodig hebben beperken. Het voorstel van de SP stak hier een stokje voor.

Advocaten vrezen dat ze door de bezuiniging van Van der Steur moeten stoppen met het verlenen van rechtsbijstand aan mensen met een kleine portemonnee. Van Nispen: ‘Als de minister zijn gang had kunnen gaan, was dat een ramp geweest voor de sociaal advocatuur en dus voor mensen die recht zoeken. Door sociaal advocaten de commerciële praktijk in te duwen zal er namelijk minder gespecialiseerde hulp beschikbaar zijn voor de mensen die recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand. Het is goed dat mijn zorgen door een meerderheid van de Kamer worden gedeeld.’

Eerder deze maand presenteerde Van Nispen vijf voorstellen om het recht betaalbaar te houden. Eén daarvan betrof  het voorstel om sociaal advocaten genoeg te betalen voor hun werk vanuit de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Betrokken SP'ers