Smaling wil landelijke aanpak voor een veilig openbaar vervoer

SP-Kamerlid Eric Smaling heeft er bij staatssecretaris Dijksma op aangedrongen dat er één landelijke aanpak komt die het openbaar vervoer veiliger maakt. De SP ziet dat de NS hele goede stappen maakt maar dat streekvervoerders vaak achterblijven.‘We zien dat streek- en bus vervoerders wel oog hebben voor veiligheid maar het is te veel op incidenten gericht. Het schort aan een eenduidige registratie, heldere afspraken met politie en een goede nazorg voor personeel. De SP wil dat de staatssecretaris komt met één landelijk veiligheidsbeleid en dat dit niet meer verschilt per vervoerder en per provincie,’ aldus Eric Smaling  

Daarnaast stelt de SP voor om meer te investeren in het personeel in het openbaar vervoer. Smaling wil inzetten op technische middelen, zoals snel hulp kunnen inroepen middels een noodknop en het dragen van een bodycam. Maar ook in vaardigheden en weerbaarheid hoe om te gaan met agressieve situaties moet wat betreft Smaling in worden geïnvesteerd.

Verder eist de SP dat er een aparte aanpak komt voor verwarde personen. Smaling: ‘De helft van de geweldsincidenten in het OV worden gepleegd door mensen met psychische problemen.  In sommige gevallen vangt de conducteur dus letterlijk de klappen op van het bezuinigingsbeleid van dit kabinet op de GGZ. Ik verwacht van staatssecretaris Dijksma dat ze zich maximaal inzet om deze problemen op te lossen en niet de problemen afschuift.'

 

Betrokken SP'ers