nieuws

CETA-coup Juncker verbijstert SP

TTIP-demonstratie, Dam Amsterdam, 23 mei 2015. Foto: Elton Wollenberg.

De SP spreekt van een coup bij de aankondiging van EU-voorzitter Juncker dat de nationale parlement niet mogen meepraten over CETA, het handelsverdrag met Canada. Niet alleen passeert Juncker daarmee het democratische proces in de lidstaten, hij wil ook niet wachten op de adviezen van het Europese Hof van Justitie.

Europarlementariër Anne-Marie Mineur is woedend op de EU-voorzitter: “Het verdrag is te groot en te ingrijpend om de inbreng van de nationale parlementen te negeren, maar dat is wel wat Juncker doet. Na het duidelijke signaal van de Britse bevolking zou je denken dat Juncker wel op de rem zou trappen en zou gaan werken aan een meer democratisch en transparant Europa. Maar dat is niet wat hij doet. Integendeel: hij geeft extra gas.”

Mineur is bovendien verontwaardigd dat Juncker niet wil wachten op een advies van het Europese Hof van Justitie. Mineur: “Het verdrag met Singapore — sterk verwant met het CETA-verdrag — is het eerste handelsverdrag dat de Europese Commissie heeft afgesloten na het inwerkingtreden van het Verdrag van Lissabon. Het Europese Hof van Justitie werkt aan een opinie over de verdeling van de bevoegdheden, maar de Europese Commissie wil daar niet op wachten. Ik vraag me af wiens belang Juncker eigenlijk vertegenwoordigt. Dat van de bevolking in elk geval niet.”

Betrokken SP'ers