nieuws

Steun voor wetsvoorstel ChristenUnie, SP, PvdA: Ook klant verantwoordelijk bij gedwongen prostitutie

Nine

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de initiatiefwet van ChristenUnie, SP, PvdA. De wet regelt dat klanten, die een ernstig vermoeden hebben of zelfs weten dat ze gebruik maken van een slachtoffer van mensenhandel, aangepakt kunnen worden. Drie vragen over de wet aan SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Waarom is de wet nodig?  

Deze wet is een nieuwe stap in de aanpak van mensenhandel. Iedereen lijkt een rol te hebben in de aanpak van mensenhandel: sekswerkers, politie, openbaar ministerie, maar de klant ontbreekt geheel in dit lijstje. Daar brengt deze wet nu verandering in. Willen we mensenhandel aanpakken, dan zal ook de klant zijn of haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Deze wet stelt niet een bezoek aan een prostituee strafbaar, maar het gebruik van diensten van een slachtoffer van mensenhandel. Het is belangrijk dat iedereen zijn ogen openhoudt. Helaas is er onder prostituees nog steeds sprake van uitbuiting en mensenhandel. Er zijn ook prostituees die zelf voor het vak gekozen hebben, maar als dit niet het geval is moet er worden ingegrepen.

Wat verandert er als de wet in werking treedt?

Met deze wet kunnen we mensenhandel tegengaan, misstanden in de prostitutiebranche hard aanpakken en de positie van prostituees verbeteren. De wet regelt dat de klant, die een ernstige vermoeden heeft of weet dat hij of zij gebruik maakt van de diensten van een slachtoffer van mensenhandel, strafrechtelijk vervolgd kan worden. We willen dus niet de gevangenissen vullen met bezoekers van  prostituees. We willen wel dat klanten hun verantwoordelijkheid nemen. Je weet dat er iets niet klopt als een vrouw in een garagebox voor 10 euro haar diensten aanbiedt. Als de klant dan wegkijkt, wordt eigenlijk meegewerkt aan mensenhandel en ben je, als klant, medeplichtig. Doordat de klant nu ook verantwoordelijk gesteld kan worden zullen misstanden vaker gemeld worden.

Hoe gaat het nu verder? 

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd, wordt de wet behandeld door de Eerste Kamer. Als ook zij instemmen zetten we een mooie stap in de aanpak van mensenhandel. Overigens zijn we er dan nog niet: Er moet ook ingezet worden op betere preventie en vervolging zodat minder vrouwen in handen vallen van pooiers.

Betrokken SP'ers