nieuws

Merkies haalt ECB-baas Draghi naar Tweede Kamer

De baas van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg komen geven over zijn beleid. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag het voorstel van SP-Kamerlid Arnold Merkies. ‘Draghi gaat steeds meer op de stoel van de politiek zitten, maar hij is door niemand gekozen. Het wordt tijd dat hij zich tegenover de volksvertegenwoordigers verantwoordt voor zijn beleid.’

Merkies wijst erop dat het gevoerde beleid van Draghi verregaande gevolgen heeft. ‘De ECB pompt 80 miljard per maand in de economie maar doet niks om te zorgen dat het geld in de reële economie terechtkomt. Daardoor ontstaan er enorme bubbels in de financiële sector. Juist die financiële bubbels zorgen voor instabiliteit en leiden steeds weer opnieuw tot een crisis. Ik wil van Draghi weten hoe hij dat nu gaat voorkomen.’

Betrokken SP'ers