nieuws

Merkies: einde aan schimmige fiscale constructies

Arnold Merkies

Als het aan de SP ligt dan wordt op korte termijn de parlementaire ondervraging ingezet om de bedrijven en personen te horen die worden genoemd in de Panama papers. De SP heeft daartoe een voorstel gedaan samen met GroenLinks en PvdA. SP-Kamerlid Arnold Merkies: ‘Ieder jaar lopen we miljarden euro’s mis aan belastingontwijking en belastingontduiking via schimmige constructies die voor iedereen goed verborgen blijven. Geld dat had kunnen worden besteed aan zorg, onze wegen en ons onderwijs. De Panama papers brengen zaken aan het licht die veel eerder aan het licht hadden moeten komen. Door een goede belastinginspectie en goede afspraken met andere landen. Er wordt nog steeds achter de feiten aangelopen. Het wordt tijd dat de belastingparadijzen en schimmige fiscale constructies worden ontmanteld.’

Volgens Merkies hebben we met het uitlekken van de Panama papers nog maar het topje van de ijsberg gezien: ‘Als je bedenkt dat het hier maar om de gegevens één bedrijf in Panama gaat, kun je je voorstellen hoe groot het probleem waarschijnlijk is. De off-shore industrie heeft veel te lang geprofiteerd van alle geheimhouding. Er moet hard worden opgetreden tegen belastingparadijzen die het verstoppen van geld mogelijk maken.'

Het voorstel is om bij de hoorzitting partijen te horen die naar boven zijn gekomen bij de Panama Papers, maar ook om multinationals te spreken die constructies via Nederland laten lopen. Eerder hebben bij verschillende hoorzittingen belastingontwijkende multinationals geweigerd te komen. Door inzet van de parlementaire ondervraging is dat niet mogelijk. De genodigden worden dan verplicht te komen.

Merkies benadrukt hoe belangrijk het is dat belastingontduikers niet vrijuit gaan. ‘Wij betalen met zijn allen meer omdat zij hun geld wegsluizen. Het is diefstal van de samenleving en kan dus niet hard genoeg bestreden worden.'

De SP startte deze week een petitie om een einde te maken aan de schaamteloze diefstal. Teken ook de petitie en eis ons geld terug. 

Betrokken SP'ers