nieuws

Publieke bank een stap dichterbij

De Tweede Kamer heeft zich achter het plan geschaard van SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies om de regering de mogelijkheden te laten onderzoeken om SNS Bank in staatshanden te houden. Spaarders krijgen zo de keuze om hun geld bij een publieke bank te stallen in plaats van bij een commerciƫle bank.

Er is een grote behoefte aan een bank in dienst van de samenleving. Merkies: 'Vorige week nog bleek uit een peiling dat 80% van de mensen in Nederland voorstander is van een publieke bank. Door het aannemen van dit voorstel geeft de Kamer gehoor aan de roep om een bank waar spaargeld veilig is en er niet mee gespeculeerd wordt.'

Een publieke bank kan een voorbeeldfunctie krijgen door het klantenbelang voorop te stellen, het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen met krediet en door bonussen en megasalarissen taboe te maken. Dat wordt mogelijk door SNS Bank in staatshanden te houden.

Betrokken SP'ers