nieuws

Kox: Nee-stem biedt hoop op betere samenwerking

SP-senator Tiny Kox met Bondsdaglid Andrej Hunko

'Als Nederland op 6 april nee zegt tegen het associatieverdrag met Oekraïne, komt er zicht op nieuwe onderhandelingen tussen Oekraïne, de Europese Unie en Rusland. Dan kunnen gemaakte fouten wellicht worden hersteld en betere afspraken worden gemaakt. Beter voor Oekraïne, beter voor Nederland en beter voor de verhoudingen in Europa. Die kans mogen we niet laten lopen!' Dat zegt senator Tiny Kox, Oost-Europa-deskundige van de SP.

Kox deed zijn uitspraak in Amsterdam, waar hij zondag deelnam aan een expertbijeenkomst in De Balie, georganiseerd door het comité 'Oorlog is geen oplossing' van professor Kees van der Pijl, emeritus hoogleraar internationale betrekkingen. De oproep van Kox kreeg steun van twee internationale experts, professor Richard Sakwa uit Engeland en professor Nicolai Petro uit Amerika. Ook was er steun van de kant van de Duitse Linke. Bondsdaglid Andrej Hunko vertelde dat zijn partijbestuur vorige week besloten heeft volle steun te geven aan de nee-campagne van SP en een aantal progressieve organisaties. Samen vinden zij dat een nee stem beter is voor de bevolking van Oekraïne, beter voor de mensen in Nederland en beter voor iedereen die Europese samenwerking weer wil zien bijdragen aan vrede, veiligheid en vooruitgang voor iedereen.

Professor Sakwa ging eerder die dag in het programma Buitenhof in debat met vicepremier Asscher. Waar Asscher iedereen opriep om ja te stemmen op 6 april, zei Sakwa dat nee stemmen echt beter is. Ook vanwege de geopolitieke gevolgen van dit meest verstrekkende associatieverdrag uit de geschiedenis van de Europese Unie. Sakwa: 'De Nederlandse regering en de Europese Unie doen alsof Oekraïne in de Atlantische Oceaan ligt en niet tussen Rusland en de EU in.' Volgens de Oekraïne- en Rusland expert Sakwa moet Oekraïne de kans krijgen goed samen te werken met beide buren, de EU en Rusland, ook om spanningen tussen de twee economische en politieke grootmachten te verminderen.

Professor Petro verschafte aan het publiek in Amsterdam gedetailleerde uitleg over de noodzaak dat Oekraïne als grensland tussen de EU en Rusland, zaken met beide blokken kan doen. Eerder deed hij dat al in een opzienbarend artikel in een gerenommeerde Britse krant.

Betrokken SP'ers