nieuws

Einde aan omstreden dierproeven op apen stap dichterbij

Het beëindigen van omstreden dierproeven op apen in het Rijswijkse BPRC (Biomedical Primate Research Center) is een stap dichterbij gekomen, dankzij een aangenomen motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. De afgelopen jaren trekt een groeiend aantal wetenschappers het nut van deze dierproeven in twijfel. Aanleiding voor Van Dijk om deze wetenschappers een plan van aanpak te laten maken voor de afbouw van het apencentrum en in te zetten op alternatieven.

Kritische wetenschappers benadrukken dat het aantal dierproeven fors gereduceerd kan worden. Professor Huub Schellekens (die zelf dierproeven heeft gedaan en werkzaam was bij het BPRC) voorziet geen grote problemen als het apencentrum binnen een aantal jaren wordt gesloten. Volgens hem is 85 procent van de dierproeven niet reproduceerbaar en daarmee niet wetenschappelijk verantwoord. 76 procent van de dierproeven vindt plaats zonder wettelijke verplichting. Van Dijk: ‘Onderzoek naar de afbouw van dierproeven op apen werd in het verleden gedaan door voorstanders van dierproeven of door het BPRC zelf. Het is tijd dat andere wetenschappers de kans krijgen om alternatieven voor te leggen.’

De SP heeft de regering tevens gevraagd om het aantal dierproeven in Nederland te halveren. ‘Er komen steeds meer alternatieven op de markt, en toch neemt het aantal dierproeven al jaren niet af. Het is tijd voor een trendbreuk. Wetenschappers, zoals hoogleraar Proefdierkunde Merel Riskes-Hoitinga, acht een halvering van het aantal proefdieren in 10 jaar reëel.’

Betrokken SP'ers