nieuws

Campagneaftrap referendum: Nee is 3x beter

Aftrap campagne referendum verdrag Oekraine

De SP heeft zaterdag in Amsterdam de campagne voor het Oekraïne-referendum afgetrapt. Op de bijeenkomst spraken onder andere SP-Kamerlid Harry van Bommel, Oekraïense ondernemer Elena Plotnikova en Kees van der Pijl, emeritus hoogleraar internationale betrekkingen. Na afloop van de bijeenkomst zijn tientallen SP-leden de buurt ingegaan om met mensen in gesprek te gaan over het referendum op 6 april.

Harry van Bommel

Van Bommel: 'Oekraïne is een van de meest corrupte landen ter wereld en staat op plek 130 van de 167 op de corruptie-index van Transparancy International. De kans is groot dat wij vele miljoenen euro’s belastinggeld naar corrupte Oekraïners zullen zien wegvloeien. Oekraïne verdient onze steun om de situatie daar te verbeteren. Maar daar draagt dit destructieve verdrag niets aan bij. Daarom roep ik iedereen op: zeg op 6 april luid en duidelijk ‘nee’.  Volgens Van Bommel is het enthousiasme over het referendum groot onder kiezers.  ‘De opkomstdrempel van 30% wordt zeker gehaald,’ meent Van Bommel. 

Bob Fosko
Bob Fosko zingt het door hem gemaakte campagnelied

Ook Elena Plotnikova - Oekraïense ondernemer – roept Nederland op tegen het verdrag te stemmen. ‘Het belangrijkste argument tegen het associatieverdrag? Oorlog. Het verdrag versterkt de militaire samenwerking met Oekraïne. Nederland kan zo dit conflict ingezogen worden. Dat wil ik niet als Nederlandse. De vraag is ook: waarom eigenlijk? De economie van Oekraïne is kleiner dan die van Noord-Holland en het economisch sterkste gebied, Donbass, wordt nu vernietigd. Hoezo handelskansen?’

Tot 6 april verspreidt de SP ruim een miljoen folders en kranten, worden tienduizend posters geplakt en duizend spandoeken opgehangen. Campagneleider Hans van Heijningen: ‘Wij gaan tot en met 6 april duidelijk maken dat nee stemmen drie keer beter is: beter voor Oekraïne, beter voor Europa en beter voor ons.

Campagneaftrap Oekraine-referendum

Betrokken SP'ers