nieuws

‘Vóór onafhankelijkheid wetenschap: tégen sjoemelonderzoek’

Als het aan SP-Kamerlid Henk van Gerven ligt dan komt er snel een eind aan de manipulatie door ministeries van onafhankelijk onderzoek. Met zijn voorstel voor een verbod op manipulatie wil Van Gerven een einde maken aan de praktijk waarin conclusies in onderzoeken worden aangepast onder druk van het bedrijfsleven of de overheid zelf. Van Gerven: ‘Als de overheid om onderzoek vraagt, dan hebben bevolking en Tweede Kamer recht op de onafhankelijke resultaten van dat onderzoek.’

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de verregaande invloed van lobbyisten op de wetten die gemaakt worden in ons land. Deze lobby vanuit het bedrijfsleven heeft niet alleen een stevige vinger in de pap bij gesprekken met het ministerie, ze beïnvloeden ook onderzoeksrapporten en schrijven soms zelfs mee aan wetgeving.

Van Gerven wil deze lobbymacht inperken. ‘Natuurlijk mogen bedrijven en burgers met de politiek praten, maar beïnvloeding van onafhankelijk onderzoek of meeschrijven aan wetgeving is uit den boze. Daarom wil de SP dat ieder onderzoek in opdracht van een ministerie in eerste instantie rechtstreeks naar de Tweede Kamer wordt gestuurd en dat wordt verboden dat een ministerie onderzoekconclusies manipuleert.'

Betrokken SP'ers