nieuws

SP wil uitspraak Raad voor de Rechtspraak over ISDS

Foto: Ajel, CC, bron: https://pixabay.com/en/lady-justice-case-law-right-scale-677945/
Foto: Ajel, CC, bron: https://pixabay.com/en/lady-justice-case-law-right-scale-677945/

Na de Duitse en de Europese Vereniging van Rechters wil de SP ook graag de opvattingen horen van de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak over het omstreden arbitragesysteem ISDS en zijn opvolger ICS. De SP heeft daartoe een schriftelijk verzoek ingediend bij de Raad.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur wil weten hoe Nederlandse rechters over het arbitragesysteem denken: “Wij betogen al heel lang dat dit speciale geschillensysteem voor buitenlandse investeerders ons rechtssysteem ondergraaft, en we waren bepaald niet de enigen. Een publieke consultatie over dit onderwerp in april 2014 leverde 150.000 reacties op, waarvan 97% uiterst kritisch.  De verbeteringen die minister Ploumen en eurocommissaris Malmström hebben doorgevoerd nemen de fundamentele bezwaren aan het systeem niet weg. Eerder zette de Europese Vereniging van Rechters al forse kanttekeningen bij dit systeem, nu levert de Deutsche Richterbund ook felle kritiek. Ik wil ook weten hoe de Raad voor de Rechtspraak de gevolgen van dit systeem inschat.”

Op 2 februari bracht de Duitse Vereniging van Rechters (Deutsche Richterbund) een vernietigende opinie uit over het arbitragesysteem ISDS dat onderdeel uitmaakt van diverse verdragen die de Europese Unie in voorbereiding heeft.  Het verdrag met de Verenigde Staten (TTIP) en dat met Canada (CETA) zijn daarvan de bekendste.  Naar het oordeel van de Bund is het instellen van een speciaal hof voor één maatschappelijke groep — de buitenlandse investeerders — “de verkeerde weg” om rechtszekerheid te garanderen. Daarbij vindt de Bund het instellen van een permanent hof van arbitrage niet nodig omdat de lidstaten beschikken over een rechtssysteem dat voor iedereen toegankelijk is. Ook de onafhankelijkheid van de arbiters zou niet gegarandeerd zijn. Tot slot zet de Bund vraagtekens bij de bevoegdheid van de Europese Unie om het voorgestelde rechtssysteem in te voeren vanwege de inperking op de wetgevende macht van de lidstaten, alsmede het fundamentele ingrijpen op de bestaande Europese rechtssystemen.

 


 

 

Betrokken SP'ers