SP wil OV-app voor mensen met beperking

SP-Kamerlid Henk van Gerven stelt vandaag voor aan staatssecretaris Dijksma om een OV-app te laten ontwikkelen voor mensen met een beperking. Voor deze groep mensen is reizen met het OV vaak een stressvolle aangelegenheid. Men klaagt over stress, moeheid en onzekerheid. De SP verwacht dat goede reisinformatie middels een OV-app veel van deze stressfactoren kan wegnemen.

‘Er zijn veel onzekerheden. Is er wel de beloofde assistentieverlening? Zal de lift het wel doen op station van aankomst? Wanneer iemand in een trein zit die zelfstandig toegankelijk is, is het weer een verrassing of het perron wel goed aansluit. NS, ProRail en ook andere vervoerders hebben de ambitie om deze informatie te verbeteren. Middels een App kan al deze informatie gebundeld worden waardoor de reis een stuk beter voorspelbaar wordt,’ aldus Van Gerven.

Onlangs nam een meerderheid de Tweede Kamer het VN verdrag voor de positie van mensen met een beperking aan. Van Gerven: ‘Ik verwacht dat de staatssecretaris in lijn met dit verdrag zich nu extra gaat inzetten om het OV ook voor mensen met een beperking volledig toegankelijk te maken. Deze speciale OV-app kan daar bij helpen.’

De staatssecretaris heeft in het debat toegezegd met de vervoerders in gesprek te gaan om te kijken of het ontwikkelen van een OV-app mogelijk is.

Betrokken SP'ers