nieuws

SP wil betaalbare huren voor inkomens tot 65.000 euro

De SP wil huren betaalbaar houden. Daarom stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir voor om de huurverhoging van huishoudens tot 65.000 euro gelijk te trekken met de inflatie. Huurders zijn met dat voorstel flink beter af dan met de plannen van VVD-minister Blok. Die wil de huren juist opnieuw fors verhogen.  Bashir: ‘Minister Blok zet de aanval door op huurders. Mensen met een middeninkomen wil hij de huurwoning uit jagen. De minister zet ze weg als profiteurs. Maar juist deze groep middeninkomens hebben vaak geen alternatief. Een  koopwoning is er niet, en nu wordt de huur voor nog meer mensen onbetaalbaar. ’

Het kabinet wil huurders hard in portemonnee raken.  De afgelopen jaren zijn de huren al met tien procent gestegen. Nu wil minister Blok dat huishoudens met een inkomen tot 39.000 euro jaarlijks 2,5% huurverhoging bovenop de inflatie kunnen krijgen. Huishoudens die meer verdienen krijgen zelfs verhogingen van 4% bovenop de inflatie. Een kassamedewerker en een politieagent die samen 40.000 euro per jaar verdienen gaan meer huur betalen.

Volgens het kabinet zijn huurverhogingen een middel om de doorstroming te stimuleren. Maar uit onderzoek blijkt dat het niet werkt. In vijf jaar tijd zijn huurders ruim 28% meer huur gaan betalen maar er zijn nauwelijks mensen verhuisd. Bashir: ‘Huurders moet je niet wegzetten als profiteurs en straffen met hogere huur. Er moeten juist betaalbare huurwoningen worden bijgebouwd.

 

Betrokken SP'ers