nieuws

De Jong: stap dichterbij lobby transparantie in Europees Parlement

Copyright: http://pixabay.com/en/businessmen-men-people-office-42691/

Op aandringen van SP Europarlementariër Dennis de Jong heeft de Secretaris Generaal van het Europees Parlement, Klaus Welle, deze week toegezegd om Europarlementariërs die een rapport schrijven, in staat te stellen afspraken met lobbyisten op de website van het Europees Parlement bij te houden. De Jong: ‘Dit is een doorbraak, waar ik ontzettend blij mee ben. Door de lobbyisten te noemen die een belangrijke invloed hebben gehad op een rapport, wordt de transparantie in het Europees Parlement vergroot. Maar het moet hier niet bij blijven: niet alleen rapporteurs maar alle Europarlementariërs moeten de mogelijkheid hebben om hun belangrijkste lobby afspraken op de EP website te publiceren’.

Het bijhouden van de invloed van lobbyisten op wetgeving en beleid, ook wel legislative footprint genoemd, staat al een tijd op de agenda in het Europees Parlement. In 2008, 2011 en 2014 riep het EP al op om een ‘legislative footprint’ in te voeren. Hiermee moet duidelijker worden welke lobbyisten belangrijke invloed hebben gehad op de rapporten van Europarlementariërs. Juist in het Europees Parlement, waar duizenden lobbyisten actief zijn, moet hun invloed voor alle burgers in Europa zichtbaar gemaakt worden.

De ‘legislative footprint’ en het – straks verplichte – transparantieregister kunnen elkaar gaan versterken. De Jong: ‘Het transparantieregister is van belang, omdat de Europese Commissie zegt alleen met geregistreerde lobbyisten zaken te willen doen. Ook krijgen alleen geregistreerde lobbyisten een pasje voor het EP, zodat ze er gemakkelijker binnen kunnen komen. In het register moeten lobbyisten niet alleen aangeven wie ze zijn en voor wie ze werken, maar moeten ze ook bijhouden op welke onderwerpen ze actief zijn. Juist die informatie is lang niet altijd actueel of volledig. Als blijkt dat op de EP-site Europarlementariërs verklaren intensief met bepaalde lobbyisten over een onderwerp te hebben samengewerkt, moet dat ook blijken uit het transparantieregister. Zo niet, dan kan de Commissie de betrokken lobbyist op de vingers tikken en oproepen de informatie in het register subiet aan te vullen. Zo kunnen we stap voor stap de Brusselse achterkamertjespolitiek terugdringen’.

Betrokken SP'ers