nieuws

Canadees CETA-verdrag is TTIP via de achterdeur

Demo tegen TTIP en CETA, Amsterdam 10 oktober 2015

De SP is verontrust over de ontwikkelingen rond het CETA-verdrag tussen de EU en Canada. De onderhandelingen over CETA zijn afgerond, het hoeft nu alleen nog goedgekeurd te worden. Wie naar de inhoud kijkt, ziet dat CETA in feite TTIP via de achterdeur is. De SP wijst beide verdragen af.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur waarschuwt voor het Canadese verdrag: “Laat je niet afleiden door TTIP, CETA is net zo gevaarlijk. Elk Amerikaans bedrijf met een aanmerkelijk belang in een Canadees bedrijf kan gebruik maken van de voorwaarden van het CETA-verdrag — en dat geldt voor tweederde van alle Amerikaanse bedrijven. Weliswaar stemmen de Canadezen in met een ietwat gebotoxte versie van het omstreden ISDS, maar het blijft een aparte rechtsgang voor buitenlandse investeerders. Die kunnen regeringen voor de rechter slepen, en bedragen van miljarden claimen op kosten van de belastingbetaler.”

De SP verwacht dat het definitieve verdrag nog voor de zomer behandeld zal worden door de Europese Commissie, waarna de Europese Raad van Ministers zich erover kan buigen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook de nationale parlementen zich er vervolgens over mogen uitspreken.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk eist van minister Ploumen dat het verdrag niet voorwaardelijk in werking treedt, voordat de nationale parlementen zich erover hebben uitgesproken. Van Dijk: “We accepteren niet dat uitsluitend in Brussel wordt besloten over ingrijpende handelsverdragen als CETA en TTIP. De Tweede Kamer heeft hierover een volwaardige stem. Bij voorkeur wordt er ook een referendum georganiseerd.”

Betrokken SP'ers