Smaling: ‘Geen wildgroei milieuzones die niet naar uitstoot kijken’

De SP heeft gisteren ingestemd met een motie om een einde te maken aan de wildgroei van milieuzones voor personenauto's. Volgens SP-Kamerlid Smaling ontzeg je met een milieuzone  mensen de toegang tot een stad terwijl hun auto is goedgekeurd en ze hier ook belasting voor betalen. Vooral mensen met een kleine portemonnee die weinig kilometers afleggen en een oudere auto hebben zijn hier slachtoffer van.  Smaling: 'Bij milieuzones wordt niet gekeken naar de uitstoot van de auto maar naar de leeftijd. Dit is geen goede graadmeter, een nieuwe SUV mag wel de stad in, een zuinigere maar oudere auto niet.’ Smaling zou graag zien dat minister Schultz in gesprek gaat met de grote steden om tot effectievere en meer eenduidige oplossingen te komen die voor iedereen begrijpelijk zijn.

Als het aan de SP ligt dan komt er landelijk beleid voor schonere lucht in de steden. Smaling: ‘De wildgroei aan verschillende milieuzones is verwarrend. Mensen weten per stad niet waar ze aan toe zijn. Er moet anders gekeken worden naar mobiliteit in de steden. Bijvoorbeeld dat het minder vanzelfsprekend wordt om met de auto naar een binnenstad te gaan. Goede P+R faciliteiten met snelle goedkope OV verbindingen hebben meer effect. Milieuzones hebben alleen zin als hier één landelijk beleid voor wordt gemaakt én als daadwerkelijk gekeken wordt naar uitstoot en niet naar de leeftijd van een auto,’ aldus Smaling.

Betrokken SP'ers