nieuws

Van Gerven: Personeelsnorm verpleeghuiszorg nodig om voldoende handen aan het bed te garanderen

De kwaliteit van de verpleeghuiszorg staat onder grote druk. Dat constateert SP-Kamerlid Henk van Gerven in het onderzoek onder medewerkers. Ruim 97 procent van het personeel ervaart een toenemende werkdruk en ruim 66 procent ziet de arbeidsomstandigheden verslechteren. 

‘Als je leest dat ruim 90 procent van de respondenten een verslechtering in de dagelijkse praktijk ervaart ten opzichte van een aantal jaar geleden en dat slechts 10 procent van het personeel aangeeft dat er altijd voldoende gekwalificeerd personeel rondloopt, dan is de enige conclusie die je kunt trekken dat het niet goed gaat’, aldus Van Gerven. Respondenten noemen verder een toename van de bureaucratie en afname van het aantal handen aan het bed. Het SP-onderzoek werd door ruim 5000 werknemers uit verpleeg- en verzorgingshuizen ingevuld. 

Van Gerven is erg geschrokken: ‘Deze resultaten laten een beeld zien van aftakeling van de kwaliteit en een overbelasting van het personeel. Zo kan het niet doorgaan. Een beleidswijziging is noodzakelijk. Niet de financiĆ«le taakstellingen moeten leidend zijn, maar de werkelijk bestaande behoefte aan verzorgings- en verpleeghuizen. Daarnaast moeten we de bureaucratie te lijf gaan. In het debat dat woensdag in de Tweede Kamer plaatsvindt over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg vraag ik staatssecretaris Van Rijn van VWS om nu eindelijk eens te luisteren naar het personeel van de verpleeg- en verzorgingshuizen en onverwijld een personeelsnorm in te voeren. Wegkijken kan niet meer.’

Lees hier het volledige rapport. 

Betrokken SP'ers