nieuws

Roemer: ‘Bestrijd ongelijkheid met miljonairsbelasting’

De SP wil de belasting op vermogen eerlijker maken. Met de invoering van een miljonairsbelasting en een vermogenswinstbelasting wordt ruim vier miljard euro bijeengebracht. Geld dat besteed kan worden aan het verlagen van lasten voor lage- en middeninkomens en voor investeringen in zorg en sociale voorzieningen. Roemer: ‘Door iets meer te vragen van de allerrijksten in ons land kunnen we investeren in de samenleving en de groeiende ongelijkheid een halt toeroepen.’

Bij de behandeling van het Belastingplan voor 2016 zal de SP voorstellen om een miljonairsbelasting in te voeren. Iedereen met een vermogen van meer dan een miljoen gaat over het deel boven de miljoen 1 procent belasting betalen. Over het deel boven de 2 miljoen wordt 2 procent belasting betaald. Daarnaast wil de SP een vermogenswinstbelasting invoeren. Dit betekent dat niet meer het fictieve rendement op vermogen wordt belast, maar de werkelijke winsten die mensen op hun vermogen maken.

Vermogensbelasting

Roemer: ‘Mensen met spaargeld gaan er in onze voorstellen flink op vooruit. Zij hebben nu amper rendement op hun spaargeld; dan is het logisch dat je ook minder belasting betaalt. Maar van rijke beleggers vragen we iets meer. Wie veel winst maakt op zijn vermogen, moet daar gewoon belasting over betalen. Dat is heel terecht, want de afgelopen jaren hebben spaarders veel te veel belasting moeten betalen over hun vermogen en rijke beleggers veel te weinig. Die scheefgroei trekken wij recht,’ aldus Roemer.

Spaarders hoeven in de plannen van de SP – en met de huidige rentestand – pas vanaf 62.000 euro belasting over hun spaargeld te betalen. Nu is dat vanaf 20.000 euro. De SP liet de twee voorstellen doorrekenen door het Centraal Planbureau. Uit de berekeningen blijkt dat de voorstellen samen 4.2 miljard euro opleveren.

Het hele voorstel voor de miljonairsbelasting en de vermogenwinstbelasting leest u hier. Wilt u uw steun uitspreken voor de miljonairsbelasting? Klik dan hier.

Betrokken SP'ers