Roemer: Het antwoord op tweespalt is eendracht

'Wij laten ons niet uit elkaar spelen. Nederlanders, mannen en vrouwen, moslims en niet-moslims laten deze dagen zien: ons antwoord op tweespalt is eendracht. De lafheid van terreur zal de veerkracht van de vrije samenleving nooit verslaan.' Dat zei SP-leider Emile Roemer donderdag tijdens het debat over de aanslagen in Parijs. Lees hieronder de hele inbreng van Roemer.

Emile Roemer

Afgelopen vrijdag is Europa in het hart getroffen. De beulen van ISIS raakten de Parijzenaars op de meest gevoelige plek, in het leven van alledag, het leven in vrijheid, de wereld waarin wij ons veilig wanen. Deze aanslag trof Parijs, maar raakt de hele wereld.

Daags voor de aanslagen in Parijs ontploften de ISIS-bommen in Beirut, Libanon. Er vielen 43 doden. Eind oktober vonden 224 mensen de dood in Sinaï nadat een bom hun vliegtuig liet neerstorten.

Parijs rouwt, Beirut rouwt, en wij rouwen mee. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van terreur en hun nabestaanden.

Deze aanslagen maken sommigen angstig, omdat de terreur steeds dichterbij komt. En mensen verwachten een reactie van de politiek. Dat we alles op alles zetten om onze veiligheid te waarborgen. Dat we strengere grenscontroles invoeren als de dreiging ons daartoe noodzaakt. Dat we investeren in de politie en de veiligheidsdiensten als deze professionals aangeven dat het nodig is. En dat we in ieder geval niet bezuinigen op veiligheid, zoals het kabinet nog steeds van plan is.

Wij kúnnen, dus wij moéten meer doen om onze veiligheid en weerbaarheid te verbeteren.

Daders van aanslagen zijn vaak bekend bij de veiligheidsdiensten. De samenwerking tussen diensten in Europa schiet nog altijd tekort. Is de minister-president bereid om de politieke druk op te voeren om diensten in Europa beter te laten samenwerken?

We weten wat we kunnen doen om radicalisering aan te pakken, maar de middelen schieten tekort. Onze politieagenten zijn de ogen en oren van de samenleving, maar in veel wijken wordt door onderbezetting radicalisering niet gezien en extremisme niet gehoord. Wanneer komt het kabinet nu eindelijk eens met duidelijkheid én voldoende middelen voor de politie en voor de rechtelijke macht? Minimaal 200 miljoen euro, los van de wetten die nu in behandeling zijn en een nieuwe CAO voor de politie. Ik schat zo in dat de voltallige oppositie tegen de Justitiebegroting zal stemmen als het kabinet niet snel met dit extra geld over de brug komt. Graag een reactie.

Eén van de voedingsbodems van terreur ligt in de buurten en wijken die veranderen in parallelle samenlevingen, waar segregatie in plaats van integratie beleid is geworden. Met vaak ongelijke kansen, armoede en discriminatie en uitsluiting tot gevolg. In de buitenwijken van Parijs is dit wel heel zichtbaar, maar segregatie is ook zichtbaar in ons land. Waarom doet de regering daar niets tegen?

Leraren, jeugdwerkers, politieagenten en buurtcoaches willen meer doen, maar krijgen nog onvoldoende begeleiding om radicalisering te herkennen en aan te pakken. Is de premier bereid om dit te erkennen en snel met voorstellen komen om dit te verbeteren?

In het debat na de gruwelijke moordpartij op Charlie Hebdo en een joodse supermarkt heb ik het verhaal verteld van Abdul. De 19-jarige knul uit Maastricht, een eenvoudige jongen die bevangen werd door de haatideologie van IS. Hij blies zichzelf op in Bagdad en nam meer dan twintig mensen mee in de dood.

Dát, Voorzitter, dat is wat radicalisering doet. Het maakt van jonge mensen moordmachines. En ik zie het als onze taak om te willen weten hoe dat kan gebeuren, hoe op tijd in te grijpen en hoe dat te voorkomen.

De SP heeft het kabinet al veel vaker gevraagd om de netwerken van jihadisten in kaart te brengen. En om aan te geven welke salafistische organisaties in ons land mogelijk betrokken zijn bij het heimelijk prediken en organiseren van geweld. Ik vraag het de minister opnieuw: is hij bereid een lijst met dit soort organisaties op te stellen en openbaar te maken?

Je kunt de opkomst van ISIS niet los zien van de omstandigheden waaronder deze extremisten hun kans hebben gegrepen.

Over hoe met de illegale oorlog in Irak het extremisme en het ontstaan van ISIS juist bevorderd is. Over hoe jarenlang minderheden in Irak worden buitengesloten en achtergesteld door de Iraakse regering. Over de chaos die in Libië is gecreëerd. Vijftien jaar militaire interventies zonder politieke oplossingen hebben contraproductief gewerkt.

ISIS moet worden aangepakt. Maar de SP betwijfelt of een bommenregen op door ISIS gecontroleerd gebied de kans op aanslagen in Europa zal verkleinen. De logica doet het tegenovergestelde vrezen. Een financiële drooglegging daarentegen zal de slagkracht van ISIS onderuit slaan en het draagvlak onder de bevolking verminderen. ISIS verdient miljoenen euro’s aan de verkoop van olie die onder andere via Turkije wordt gesmokkeld. En waarom wordt wapenexport naar dit gebied niet aangepakt? Nu verkoopt de VS weer voor 1,3 miljard dollar wapens aan Saudi-Arabië.

Rijke Arabieren uit Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit kunnen nog altijd grote sommen geld overmaken aan de extremisten. Het is de zuurstof die de terroristen op de been houdt. Zolang we dat niet afsnijden houdt het nooit op.

Hoe kijkt de minister-president hiernaar?

Tot slot.

Veel mensen – van alle mogelijke gezindte – hebben zich de afgelopen dagen uitgesproken. En tussen al het slechte nieuws door is dat een hoopgevend bericht.

Wij laten ons niet uit elkaar spelen. Nederlanders, mannen en vrouwen, moslims en niet-moslims laten deze dagen zien: ons antwoord op tweespalt is eendracht.

Ik sluit me aan bij de oproep om alert te zijn, om de ontwrichting van ónze samenleving te voorkomen. De lafheid van terreur zal de veerkracht van de vrije samenleving nooit verslaan.

Betrokken SP'ers