nieuws

Van Dijk: Stop met Raad van Toezicht in onderwijs

De SP wil dat de Raden van Toezicht in het onderwijs worden afgeschaft. Hun taken kunnen worden ondergebracht bij de medezeggenschapsraad. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag bij het debat over de onderwijsbegroting.

Van Dijk: 'Het bestuursmodel met Raden van Toezicht in het onderwijs heeft gefaald. Zij grijpen niet in als de kwaliteit verschraalt en onderwijsgeld verkeerd wordt besteed. Kijk naar de drama's bij ROC Leiden, Amarantis en Inholland. Allemaal megalomane bestuurders die grote problemen hebben veroorzaakt. De Raad van Toezicht deed niets. Ook bij de Universiteit van Amsterdam bleven toezichthouders muisstil toen er financiƫle problemen ontstonden en opleidingen werden opgeheven.

Met dit voorstel zet de SP het mes in het old boys network waarin bestuurders elkaar op schimmige wijze baantjes toeschuiven. In plaats daarvan krijgen leraren en studenten volwaardige zeggenschap over het beleid van het bestuur. De medezeggenschapsraad en het schoolbestuur moeten vergelijkbaar worden met de Tweede Kamer en de regering. De medezeggenschap krijgt volwaardig instemmingsrecht op alle besluiten van het bestuur.

Van Dijk: 'De regering heeft ook geen Raad van Toezicht. Het is volstrekt onduidelijk waarom dit wel nodig zou zijn in het onderwijs. Het idee van een Raad van Toezicht is overgenomen uit het bedrijfsleven. Maar een school is geen bedrijf. Scholen zijn van docenten en leerlingen en van een dienstbare schoolleiding. Dat mag je terugzien in de manier waarop scholen worden bestuurd.'

Betrokken SP'ers