nieuws

Parlementariërs roepen OESO-landen op groeiende ongelijkheid te bestrijden

Groei kan prima hand in hand gaan met verkleining van inkomensverschillen en vergroening van de economie. Daarover zijn SP-senator Tuur Elzinga, rapporteur voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, en secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) het roerend eens. De vrijwel unaniem gesteunde resolutie van Elzinga roept de OESO-landen op om inclusieve groei na te streven met een eerlijkere verdeling van inkomen en vermogen.

Tuur Elzinga (c) Council of Europe

De resolutie roept verder op tot verhogen van lagere en middeninkomens om de economie te stimuleren, versterking van de collectieve arbeidsovereenkomst en minimumlonen en het tegengaan van verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt, het aan banden leggen van de financiële sector, het bestrijden van belastingontwijking en –ontduiking, verduurzaming van de economie en een pas op de plaats met handelsverdragen, zoals TTIP en CETA.

Elzinga: 'TTIP, het handels- en investeringsverdrag dat de EU nu met de VS aan het uitonderhandelen is, kan misschien voor een klein beetje extra groei in de verre toekomst zorgen. Maar de kosten zijn groot. Niet alleen voor de democratie en onze regelvrijheid, maar mogelijk ook voor de stabiliteit en duurzaamheid van onze economie en voor de werkgelegenheid, de lonen en de inkomensverdeling. Deze zogenaamde uitruileffecten zouden eerst door de OESO eens grondig onderzocht moeten worden.'

 

Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO (c) Council of Europe

De Assemblee – uitgebreid met delegaties uit andere OESO-landen – besprak deze week in Straatsburg een rapport van Elzinga over de activiteiten van de OESO. Gurría prees in zijn toespraak Elzinga voor zijn zeer grondige en tot nadenken stemmende rapport.

Elzinga: 'Ik ben vorig jaar door de Assemblee als rapporteur over de OESO aangewezen, maar het rapport is eigenlijk een stand-van-zaken in een meerjarige dialoog tussen Gurría en mijzelf sinds 2008. Vanaf dat jaar heb ik in regelmatige ontmoetingen steeds aangedrongen op fundamentele heroverweging van onze economische modellen en beleidsdoelen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een organisatiebreed reflectieproces onder de titel New Approaches to Economic Challenges. En daar is vervolgens uitgerold dat door de OESO nu meer wordt gefocust op een breder welvaartsbegrip en op inclusieve en duurzame groei.'

 

Betrokken SP'ers