nieuws

Merkies: schimmige belastingdeals uitbannen

Er moet een einde komen aan schimmige belastingdeals tussen multinationals en de belastingdienst. Dat stelt SP-Kamerlid Arnold Merkies. 'Blijkbaar is de deal tussen multinational Starbucks en de belastingdienst niet zo zuiver als staatssecretaris Wiebes ons altijd heeft willen doen geloven. Het heeft er alle schijn van dat Nederland een oogje dichtknijpt bij het ontwijken van belasting door het internationale grootbedrijf. Ik wil dat hier een einde aan komt en dat alle belastingafspraken die multinationals met de fiscus sluiten openbaar worden gemaakt,' aldus Merkies.

Volgens Merkies heeft staatssecretaris Wiebes, als verantwoordelijke voor de belastingdienst, heel wat uit te leggen. 'Volgens de staatssecretaris was er geen vuiltje aan de lucht en kon de afspraak met Starbucks prima door de beugel. Dat blijkt dus niet het geval. Ik wil van hem horen waarom dit bedrijf een voorkeursbehandeling krijgt en 30 miljoen aan belastingvoordeel krijgt, terwijl de mensen in ons land en het mkb al jaren krom liggen als gevolg van lastenverzwaringen en bezuinigingen.'

Naast het publiceren van alle belastingafspraken tussen multinationals en de belastingdienst, wil Merkies dat bedrijven verplicht worden in hun jaarverslag te publiceren hoeveel belasting ze in ieder land betalen. Hij zal dit in een debat met de staatssecretaris voorstellen.

Betrokken SP'ers