Lobby grote vervuilers bedreigt klimaatconferentie

CC: Doggettx (Creative Commons) Bron: https://www.flickr.com/photos/doggettx/5364576909

De massale lobby van een aantal grote vervuilers dreigt het succes van de klimaatconferentie COP21 in Parijs te ondermijnen, stelt de SP.  In de laatste versie van het akkoord komen scheepvaart en luchtvaart niet meer voor, terwijl deze sectoren samen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 8% van de CO2-uitstoot — een aandeel dat bovendien eerder toe- dan afneemt. Ook het voornemen om de subsidies op fossiele brandstoffen uit te faseren, is verdwenen uit het ontwerpakkoord.  De SP dringt aan op maximale openheid over de rol van de lobby.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur maakt zich zorgen over de ondoorzichtige manier waarop de lobby bezig is de klimaatconferentie te ondergraven. Mineur: “Onder andere BP, Total en Shell zijn bezig met een afleidingsmanoeuvre in de vorm van een alternatief plan dat erop neerkomt dat de klimaatverandering ook kan worden tegengegaan door in te zetten op CO2-afvang en -opslag. Het is een heel doorzichtige manier van greenwashing. Dat de conferentie bovendien gesponsord wordt door bedrijven als Renault Nissan, Coca Cola en GDF Suez, is een reden om te wanhopen aan de hele conferentie.”

Het liefste zou Mineur de lobbyisten weren van de klimaatconferentie, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat doet met de tabaksindustrie wanneer er gezondheidswetgeving wordt gemaakt, maar dat is niet mogelijk. Mineur: “De COP21-conferentie is een open marktplaats waar iedereen zich kan aanmelden. Dat maakt het eens te meer noodzakelijk dat we aandringen op maximale transparantie over alle lobby-activiteiten, en dat er bovendien evenveel ruimte gegeven wordt aan burgers en maatschappelijke organisaties als aan de lobby vanuit het bedrijfsleven.” 

Mineur diende een amendement in van die strekking bij de behandeling van de COP21-resolutie van het Europees Parlement, dat met ruime meerderheid werd aangenomen.

 

Betrokken SP'ers