nieuws

Eindelijk duidelijkheid over verdwenen miljoenen in het onderwijs

Schoolbesturen moeten inzichtelijk maken hoeveel leraren er in het afgelopen jaar zijn bijgekomen. Dat voorstel van de SP werd dinsdag aangenomen. 

SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘Hiermee komt een eind aan de onduidelijkheid over de ‘verdwenen miljoenen’ in het onderwijs. De regering beweerde vorig jaar dat er 3.000 extra leraren zouden komen met een investering van 150 miljoen euro. Die belofte was grootspraak omdat schoolbesturen vrij zijn om het geld overal aan te besteden. Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond bleek al dat het geld niet bij leraren terechtkwam. Met deze motie komt duidelijkheid over de besteding van het onderwijsgeld. Daarmee voorkomen we dat onderwijsgeld op de verkeerde plek terechtkomt.'

Het onderwijs werkt met een zogenaamde lumpsumfinanciering, waardoor schoolbestuurders één budget krijgen overgemaakt. Er worden geen eisen gesteld aan de besteding. Dat leidt tot frustratie van leraren en ouders, want zij merken niets van al het extra geld. Maar al te vaak verdwijnt het in bureaucratie en management. De SP wil dan ook dat de lumpsum wordt opgeknipt en dat leraren rechtstreeks door het ministerie worden betaald. Daarmee weet je zeker dat het geld in de klas terechtkomt en niet bij managers.

Betrokken SP'ers