Bashir: 'Mansveld uit de ontkenningsfase'

Na het bestuderen van alle stukken die staatssecretaris Mansveld donderdag naar de Tweede Kamer zond constateert SP-Kamerlid Farshad Bashir dat de staatssecretaris eindelijk uit de ontkenningsfase is. Bashir: 'In 2012 was het al bekend dat het één grote puinhoop is bij ProRail. De staatssecretaris heeft ons daarover niet actief geïnformeerd. Sterker nog, tot nu toe ontkende de staatssecretaris de problemen. Uit het interne rapport van dit jaar blijkt dat alle problemen die in 2012 al waren geconstateerd nog steeds actueel zijn. Mansveld heeft tussen 2012 en nu amper iets gedaan. Nu er eindelijk erkenning is voor de problemen vraag ik mij af of Mansveld wel de juiste persoon is om de verbeteringen door te voeren.'

De problemen bij ProRail en het hele spoordossier zijn volgens Bashir gigantisch. 'Er is bij ProRail een fors tekort van minimaal 475 miljoen euro bij onderhoud, hier komen miljoenentekorten van stations bij. Er komt bijna wekelijks een nieuw lijk uit de kast. De financiële administratie is niet op orde. Er is te weinig zicht op de kwaliteit van het spoor. Er wordt gerommeld met de aanbestedingen. Er wordt gebouwd op grond dat niet van ProRail is. En betonrot bij de HSL wordt onder de pet gehouden totdat de garantie is verlopen.'
 
Het SP-Kamerlid herhaalt zijn eerdere oproep aan de staatssecretaris dat zij beter de eer aan zichzelf kan houden. Bashir: ‘Sinds 2012 hadden er al verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Iets dat Mansveld al die jaren niet heeft gedaan. Wie zegt dat ze het nu wel gaat doen?’

Betrokken SP'ers