nieuws

Roemer: 'Kabinet schuift verantwoordelijkheid voor opvang vluchtelingen af'

In het debat over de opvang van vluchtelingen uitte SP-leider Emile Roemer donderdag forse kritiek op het akkoord dat de regeringspartijen deze week sloten. 'Het is gemakzuchtig om onverschillig te zijn. Om te denken dat een hek om je land ellende buiten de deur houdt. Om te beweren dat de grenzen dichthouden humaan is. Dit akkoord schuift de verantwoordelijkheid voor opvang af op landen die al het uiterste doen.'

Lees hier de spreektekst van Emile Roemer.  

 

Emile Roemer

Voorzitter,

Er zijn maar weinig onderwerpen te bedenken waarbij zoveel verschillende problemen en vraagstukken bij elkaar komen als bij de discussie over vluchtelingen. 

De redenen om te vluchten zoals oorlog, vervolging of schrijnende armoede; de oorzaken hiervan; de betrokkenheid van de rest van de wereld bij deze oorzaken en haar betrokkenheid bij de oplossingen ervoor.

Als er zoveel conflicten en oorlogen zijn als nu; als er meer dan 60 miljoen mensen op de vlucht zijn, dan kan het niet anders dan dat er ook vluchtelingen hier om bescherming vragen, die je dan ook moet bieden. 

Al die beelden, die verhalen, dat menselijk leed. Dat raakt je, daar word je stil van.

Een snelle en makkelijke oplossing voor het grote aantal vluchtelingen dat nu naar Europa komt is er niet. Maar we moeten die mensen en we moeten de landen in de regio, die miljoenen vluchtelingen opvangen, helpen.  
De SP is veelvuldig gaan kijken, in de gebieden in de regio, maar ook in centra hier in Nederland. Dan zie je dat Nederland al veel doet, het is hartverwarmend om te zien hoe medewerkers van het COA bezig zijn, maar ook hoe mensen in de omgeving steun en hulp bieden.

Wanneer je met vluchtelingen praat hoor je hun schrijnende verhalen. Een Syriër vertelde dat hij al enige tijd in Libanon zat, maar dat de situatie daar zo slecht was, dat hij toch besloot de death road naar Europa, zoals die daar genoemd wordt, te wagen.

Voorzitter, dat brengt mij bij de brief van de regering.

Is de Minister-President van mening dat buurlanden van Syrië op dit moment meer vluchtelingen kunnen opnemen? 

Is hij in overleg geweest met de regering in Libanon en Turkije om te vragen hoe zij dit zelf zien?

Vindt de Minister-President sowieso dat hij in de positie is om een land als Libanon - dat nu al 1,5 miljoen vluchtelingen opvangt – te vertellen dat er nog wel wat bij kan?

Overlegt de Minister-President met landen als Saudi-Arabië en andere rijke golfstaten hoe zij hún verantwoordelijkheid nemen en hún bijdrage aan de opvang van vluchtelingen?

Voorzitter. We kunnen dit probleem niet oplossen zonder ook zelf bereid te zijn ons deel voor onze rekening te nemen en mensen hier op te vangen. 

Tegelijk mogen we ook niet wegkijken van de vragen die mensen hebben over wat de nieuwe toestroom van vluchtelingen voor ons eigen land betekent. 

Zijn we wel klaar om een nieuwe toestroom van vluchtelingen te huisvesten? Is opvang een duurzaam antwoord op oorlog? Kunnen we meer ongelijkheid in ons land en meer onderlinge spanningen voorkomen en oplossen?

Die vragen moeten we onszelf stellen. Want het is gemakzuchtig om onverschillig te zijn. Om te denken dat een hek om je land ellende buiten de deur houdt. Om te beweren dat de grenzen dichthouden humaan is. Maar het is ook gemakzuchtig om doof te zijn voor de vragen en de zorgen die mensen hebben.

Het plan van VVD en PvdA wekt verwachtingen die je niet waar kunt maken. 

Het is een plan dat onuitvoerbaar is omdat het van overbelaste landen vraagt om nog meer te doen terwijl ze dat nu al niet meer aankunnen. 

Het schuift de verantwoordelijkheid voor opvang af op landen die al het uiterste doen.  

Het langetermijnvoorstel is het plan van Azmani dat de VVD al eerder presenteerde en waarvan Samsom in maart nog zei: 'Dit druist in tegen de internationale solidariteit en barmhartigheid waar wij voor staan. Het is bovendien in strijd met vele internationale verdragen. Dat gaan we dus niet doen'. Maar nu is het dus toch onderdeel van het besluit. 

Maar net als bij het bed-bad-brood-akkoord is de inkt nog niet droog of het plan wordt door beide coalitiepartijen verschillend uitgelegd. 

VVD’ers eisen dat alleen over gespreide opvang in Europa gesproken wordt als de grens op de lange termijn dichtgaat.

PvdA’ers zeggen juist dat de herverdeling nu al door het kabinet omarmd wordt en dat de rest voor de ‘lange termijn’ is. 

Kan de Minister-President aangeven wat nu het standpunt van de regering is? Of de herverdeling van vluchtelingen afhankelijk is van de sluiting van de grenzen op langere termijn?

Betrokken SP'ers