Kom naar Moed-debat over onafhankelijke wetenschap

Groningencocacola
In Groningen zette ROOD de onafhankelijkheid van de wetenschap op de agenda met een bannerdrop van de Universiteitsbibliotheek.

Op zaterdag 31 oktober organiseert de SP Alternatieve Rekenkamer (SPark) een Moed-debat over de onafhankelijkheid van de wetenschap. Want die staat onder druk. De overheid investeert te weinig en te selectief. Universiteiten zijn voor financiering steeds afhankelijker geworden van financiering door het bedrijfsleven. Dit heeft geleid tot belangenverstrengeling en excessen waarbij bedrijven de resultaten van onderzoek konden beïnvloeden. De wetenschap heeft te weinig ruimte om zich bezig te houden met fundamenteel en onafhankelijk onderzoek naar belangrijke (maatschappelijke) vragen.  

Tijdens dit Moed-debat geven uitgesproken wetenschappers als André Klukhuhn, Jacques Thomassen, Ewald Engelen en Ivan Wolffers, hun visie op de onafhankelijkheid van de wetenschap. Onder leiding van Jan Marijnissen zal een debat worden gevoerd over hoe we kunnen zorgen dat de ruimte voor onafhankelijk, fundamenteel onderzoek kan worden vergroot en de wetenschap onafhankelijker wordt.

Het debat start om 11.00 uur in Amersfoort in het partijkantoor van de SP, De Moed. Het debat is om 13.00 uur afgelopen en is openbaar en gratis toegankelijk.