nieuws

Europese Commissie misbruikt MKB ten behoeve van de banken

Vandaag presenteerde Eurocommissaris Hill zijn voorstellen voor een Europese kapitaalunie. Een belangrijk, eerste voorstel daarbij is het opnieuw toestaan van de handel door banken in pakketjes van leningen aan onder meer het MKB. SP-Europarlementariër De Jong: 'De bankenlobby heeft zijn werk weer eens goed gedaan. Hill zegt het MKB aan betere financiering te willen helpen, maar dat is een gelegenheidsargument. Hij is kennelijk vergeten dat de financiële crisis juist is ontstaan door de bubble die dit werd gecreëerd door dit soort pakketjes met toen vooral foute hypotheekleningen. Het voorstel kan het beste zo snel mogelijk van tafel´.

De Commissie stelt dat er nu allerlei waarborgen zijn waardoor de nieuwe pakketjes geen gevaar kunnen. De Jong: ´Ik geloof daar helemaal niets van. Natuurlijk heeft het MKB financiering nodig, maar je moet wel beseffen dat veel kleine bedrijfjes enthousiast beginnen, maar uiteindelijk de slag toch niet kunnen winnen en weer failliet gaan. Dit risico kun je dan ook nooit uitsluiten en daarmee creëer je opnieuw het gevaar van ondeugdelijke financiële producten: dat werkt mooi voor de banken in goede tijden, maar zodra het tegenzit, zijn de gevolgen niet te overzien. Ik had gehoopt dat we geleerd zouden hebben van de financiële crisis, maar Eurocommissaris Hill vindt de korte termijn belangen van de banken en andere financiële instellingen kennelijk belangrijker dan financiële stabiliteit´.

De pakketjes met leningen, securisaties genoemd, maken het voor banken gemakkelijker risico af te wenden. Zelfs als ze zelf weinig vertrouwen hebben in de kredietwaardigheid van de ontvangers van de leningen, kunnen ze er door de leningen als pakket te verkopen toch geld aan verdienen. De Jong: ´Tijdens de financiële crisis bleek dat banken veel te gemakkelijk hypotheken hadden verstrekt. Dat deden ze juist door van die hypotheken pakketjes te maken die ze doorverkochten. Toen de huizenmarkt instortte, bleek dat de hypotheken niet meer konden worden afgelost en waren de kopers van de securisaties, net als de huizenbezitters de klos. Eenzelfde scenario kan ook plaatsvinden bij de securisaties die bestaan uit leningen aan het MKB. Niet doen dus´.

Betrokken SP'ers