nieuws

Democratische Volkspartij Turkije blij met internationaal toezicht verkiezingen

Tiny Kox
Selahattin Demirtas van de HDP was op uitnodiging van Kox te gast in Straatsburg

Selahattin Demirtas, voorman van de links-Koerdische Democratische Volkspartij HDP, rekent op steun van de internationale gemeenschap om vrije en faire verkiezingen te garanderen op 1 november. Hij roept de Turkse president Erdogan op zich niet langer met de verkiezingsstrijd te bemoeien, zoals de Grondwet ook zegt. Demirtas was deze week te gast in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg. Hij kwam op uitnodiging van SP-senator Tiny Kox, fractievoorzitter van Verenigd Europees Links in de Assemblee, waarvan ook Demirtas' HDP deel uitmaakt.

Turkije moet op 1 november opnieuw naar de stembus nu de AK Partij van President Erdogan en premier Davutoglu er niet in geslaagd is een coalitie te vormen die op een meerderheid in het Turkse parlement kan rekenen, nadat bij de verkiezingen van 7 juni de Democratische Volkspartij van Demirtas verrassend 80 zetels in de wacht sleepte, ten koste van de AK Partij. Alle opiniepeilingen wijzen erop dat ook op 1 november Demirtas de grote winnaar zal blijven. De Raad van Europa stuurt een internationale waarnemersmissie naar Turkije om toe te zien op het verloop van de verkiezingen. Kox, die de waarneming in juni leidde maakt opnieuw deel uit van de Europese delegatie.

In Straatsburg sprak Demirtas met een groot aantal parlementariƫrs uit de lidstaten van de Raad van Europa, Europa's oudste en grootste verdragsorganisatie. Hij belooft een wezenlijk andere binnenlandse en buitenlandse politiek als zijn partij aan een komende regering zou deelnemen.

Betrokken SP'ers