nieuws

Roemer: Schuldeisers kunnen ‘nee’ Grieken niet opzij schuiven

'Het Griekse volk heeft massaal van haar democratische recht gebruik gemaakt en 'nee' gestemd tegen het harde en contraproductieve bezuinigingsbeleid van de trojka. De Griekse economie staat er na vijf jaar snoeien een stuk slechter voor. Griekenland heeft investeringen nodig om de economie op gang te brengen en een sociale uitweg uit de crisis te vinden. Hun nee-stem vandaag is een duidelijk signaal dat de Europese schuldeisers niet zomaar opzij kunnen schuiven.' Dat zegt SP-leider Emile Roemer in reactie op de uitslag van het Griekse referendum zondagavond.

Emile Roemer

'Onze regering heeft eerder aangegeven niet verder met de Griekse regering over een oplossing te willen spreken bij een nee-stem. Dat zou buitengewoon onverstandig zijn. De Europese schuldeisers kunnen niet anders dan deze uitslag serieus nemen, ze hebben hun bereidheid te tonen om samen met de Griekse regering te werken aan een sociaal en duurzaam akkoord.'

Naar aanleiding van de uitslag van het Griekse referendum zal SP-Kamerlid Arnold Merkies de commissie Financiën van de Tweede Kamer zo snel mogelijk van reces terugroepen om in een debat met premier Rutte en minister Dijsselbloem te horen welke gevolgen dit zal hebben voor het Nederlandse beleid ten aanzien van Griekenland.

Betrokken SP'ers